Hoe herken ik een kapotte automaat?

Vermoed u dat de versnellingsbak van uw automaat kapot is? Dan vraagt u zich mogelijk af: hoe herken ik een kapotte automaat? Een automatische versnellingsbak maakt het rijden aanzienlijk comfortabeler. Met dit mechanische onderdeel schakelt u makkelijk tussen versnellingen zonder enige actie te ondernemen. Maar wanneer uw auto bepaalde symptomen vertoont, kan dit wijzen op een kapotte automaat. Wat zijn de symptomen van een defecte automaat en hoe herkent u deze? We leggen het u graag uit.

Versnellingsbak van automaat mogelijk kapot

We hebben u eerder uitgelegd dat het reviseren van uw automatische versnellingsbak van groot belang is. Een soepele overgang tussen verschillende versnellingen draagt bij aan het rijcomfort. Echter is een versnellingsbak die niet naar behoren werkt vervelend en kan dit leiden tot hoge reparatiekosten of ernstiger, een auto die niet meer de weg op mag. Daarom is het van groot belang om symptomen van een kapotte versnellingsbak te herkennen en de oorzaak te achterhalen, zodat u op tijd in kunt grijpen en verdere schade kunt voorkomen. Dit kunt u zelf doen.

Symptomen van een defecte automaat

Om u te helpen om problemen met de versnellingsbak van uw automaat te herkennen, hebben we een lijst met signalen opgesteld:

Schokken en haperingen

Een automatische versnellingsbak hoort zonder schokken of haperingen te schakelen. Wanneer u merkt dat de overgang tussen versnellingen onregelmatig verloopt doordat u schokken of haperingen voelt, kan dit duiden op een defect van de versnellingsbak. Moeite met schakelen bij het optrekken of vertragen omdat u instabiliteit ervaart? Dan kan dit komen door problemen met de koppelomvormer, uw transmissieolie of bepaalde componenten van de transmissie.

Vreemde geluiden

Naast moeite met schakelen is een ander veelvoorkomend symptoom van een kapotte versnellingsbak het optreden van vreemde geluiden. Hier kunt u denken aan bonken, piepen, gieren of klapperen tijdens het schakelen en wanneer de snelheid stijgt. Waar deze geluiden op duiden? Het zijn doorgaans tekenen van versleten tandwielen, lagers of andere interne mechanische onderdelen. Luister tijdens het rijden aandachtig naar deze geluiden om meer inzicht te krijgen op wat er aan de hand is.

Vertraagde reactie

Ook kan het voorkomen dat u een vertraagde respons ervaart in het schakelproces, waardoor de auto bijvoorbeeld niet direct reageert wanneer u het gaspedaal indrukt. U geeft gas, maar de auto reageert traag en aarzelend. Een verminderde trekkracht wijst vaak op interne slijtage of verstoppingen in de hydraulische transmissie. Bij een onregelmatige versnelling kan het zelfs gebeuren dat het voertuig onverwacht terugschakelt. Merkt u dat er sprake is van een verhoogd brandstofverbruik? Dit komt doordat de motor harder moet werken om de auto in beweging te krijgen.

Eventuele lekkages

Hoe herkent u dat de versnellingsbak van uw automaat kapot is? Besteed aandacht aan eventuele lekkages onder uw auto. Versnellingsbakken maken gebruik van diverse vloeistoffen, zoals transmissieolie, om soepel te functioneren. Ziet u op de grond vloeistofvlekken? Dan kan dit wijzen op een lek in de versnellingsbak. Een laag vloeistofniveau in het voertuig kan leiden tot oververhitting en schade aan de versnellingsbak.

Blinkend dashboardlampje

Tot slot zijn veel auto’s tegenwoordig uitgerust met waarschuwingslampjes die indiceren dat er iets mis is. Ziet u bijvoorbeeld een lampje blinken dat gerelateerd is aan de transmissie? Dan is het verstandig om zo snel mogelijk actie te ondernemen om vervelende problemen voor te zijn. Deze geavanceerde sensoren kunnen storingen en defecten detecteren en het op uw dashboard aangeven wanneer er actie is vereist.

Laat een revisie uitvoeren

Vertrouwt u het niet en wilt u weer genieten van het rijden in uw automaat? Dan is het raadzaam om een professional van Automatic Gear in te schakelen. Wij kunnen een grondige versnellingsbak revisie en automaat revisie uitvoeren en indien nodig reparatie verrichten. Het tijdig aanpakken van een kapotte versnellingsbak van een automaat bespaart niet alleen kosten, maar waarborgt ook de veiligheid en de prestaties van uw auto. Neem contact op.

Bel ons direct!