Tips waarmee een automaat langer mee gaat

De automatische transmissie, oftewel de automaat, is de afgelopen jaren steeds populairder geworden onder automobilisten. En dat is niet zo gek, want automatische transmissie brengt vele voordelen
met zich mee. Het gemak van rijden zonder te hoeven schakelen trekt veel mensen aan. Maar net als bij een handgeschakelde auto, vereist een automaat ook zorg en aandacht om ervoor te zorgen dat hij optimaal blijft presteren. In dit artikel zullen we enkele belangrijke tips bespreken om de levensduur van je automaat te verlengen.

Hoe werkt een automaat auto?

Voordat we dieper ingaan op de tips om de levensduur van je automaat te verlengen, is het belangrijk om te begrijpen hoe een automaat werkt. Een automatische transmissie is een complex stuk techniek dat ervoor zorgt dat de juiste hoeveelheid vermogen van de motor naar de wielen wordt overgebracht zonder dat de bestuurder handmatig hoeft te schakelen. Dit gebeurt door middel van een hydraulisch systeem en een reeks van tandwielen, koppelingen en planetaire tandwielen.

Gemiddelde levensduur van een automaat

De gemiddelde levensduur van een automaat kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, waaronder het merk en model van de auto, het onderhoudsniveau en het rijgedrag van de eigenaar. Over het algemeen kan een goed onderhouden automaat echter vele jaren meegaan.

Tips voor het onderhoud van een automaat

Wanneer de automaat goed onderhouden wordt, kan hij jarenlang mee gaan. We geven een aantal tips omtrent het onderhouden van de automaat:

  • Volg het aanbevolen onderhoudsschema. Raadpleeg de handleiding van je auto voor het aanbevolen onderhoudsschema en volg dit nauwkeurig op. Regelmatig onderhoud kan problemen voorkomen en de levensduur van je automaat verlengen.
  • Laat reparaties direct uitvoeren. Als je merkt dat er problemen zijn met de automatische transmissie, zoals schokken tijdens het schakelen of vreemde geluiden, laat deze dan direct repareren. Het negeren van problemen kan leiden tot verdere schade en hogere reparatiekosten.

Tips voor rijden met een automaat

Rijden met een automaat is over het algemeen eenvoudiger dan rijden met een handgeschakelde auto. Toch zijn er enkele dingen waar je op moet letten om ervoor te zorgen dat je automaat soepel blijft werken. We geven je een aantal tips voor het rijden met een automaat, met als doel om de levensduur van de automaat te verlengen:

  • Regelmatig onderhoud. Het is essentieel om je automaat regelmatig te laten onderhouden. Dit omvat het verversen van de transmissievloeistof, het controleren van de transmissiekoeler en het inspecteren van de afdichtingen en koppelingen. Een goed onderhouden automaat zal langer meegaan.
  • Vermijd abrupt schakelen
    Probeer abrupt schakelen te vermijden, vooral als je veel optrekt en afremt. Dit kan de transmissie belasten en tot vroegtijdige slijtage leiden.

File rijden met een automaat

Het rijden in files kan stressvol zijn, maar het is iets waar veel automobilisten dagelijks mee te maken hebben. Hier zijn enkele tips om de levensduur van je automaat te verlengen tijdens het rijden in files:

  • Gebruik de parkeerstand in neutraal
  • Als je langere tijd stilstaat in een file, zet je de automaat in ‘P’ (parkeerstand) terwijl je voet op de rem staat. Dit vermindert de belasting op de transmissie en voorkomt oververhitting.

Meer weten?

Een automatische transmissie is een cruciaal onderdeel van je auto, en het is belangrijk om er goed voor te zorgen om de levensduur ervan te verlengen. Door regelmatig onderhoud uit te voeren, voorzichtig te rijden en aandacht te besteden aan je rijgedrag, kun je ervoor zorgen dat je automaat soepel blijft werken en je vele kilometers probleemloos kunt rijden. Het volgen van deze tips zal niet alleen de levensduur van je automaat verlengen, maar ook je rijervaring verbeteren en mogelijk kosten besparen op dure reparaties.

Meer weten over het verlengen van de levensduur van de automaat, of over versnellingsbak revisie? Laat je vraag en contactgegevens gerust achter in het contactformulier van Automatic Gear, vervolgens komen we zo snel mogelijk weer bij je terug met meer informatie.

Bel ons direct!