Veelvoorkomende problemen met DSG-transmissies & oplossingen

DSG-transmissies hebben verschillende voordelen, maar zijn helaas niet onfeilbaar. Veel Volkswagens, Audi’s, Seats en Skoda’s die uitgerust zijn met een DSG-versnellingsbak krijgen in de loop der tijd te maken met specifieke problemen. Hoewel deze vaak niet catastrofaal hoeven te zijn of veel kosten met zich meebrengen, is het belangrijk om deze problemen of gebreken vroegtijdig te herkennen en op te lossen. Zo geniet u zo lang als mogelijk van uw auto en vermijdt u hoge kosten. Daarom leggen we in dit artikel uit wat een DSG-transmissie is, welke problemen veel voorkomen en hoe u deze het beste kunt oplossen.

Uitgelegd: wat is een DSG-versnellingsbak?

DSG staat voor Direct Shift Gearbox, een type automatische transmissie met twee afzonderlijke koppelingen. Dankzij deze twee koppelingen gaat schakelen naadloos en gemakkelijk, waardoor de versnellingsbak de efficiëntie en prestaties van een handmatige versnellingsbak heeft. DSG-transmissie werd voor het eerst geïntroduceerd in 2003 door Volkswagen en is sindsdien in veel auto’s van Volkswagen, Audi, Seat en Skoda gebruikt. Helaas heeft deze geavanceerde technologie, net zoals veel andere technologieën, ook verschillende kwetsbaarheden.

4 veel voorkomende problemen met DSG-transmissie & oplossingen

Welke problemen komen nu vaak voor bij DSG-transmissies? We zetten de 4 meest voorkomende op een rij, inclusief oplossing:

1. DSG storing, foutcodes & Mechatronic storing

Aangezien DSG-transmissies werken met veel elektronica, speelt software een grote rol. Zodra de software, aan de hand van verschillende sensoren, een gebrek ontdekt, krijgt u een foutcode te zien en schakelt de bak minder soepel. In sommige gevallen betekent dit dat er iets ernstigs aan de hand is, maar in sommige ook niet. U kunt daarom proberen om, aan de hand van goedkope uitleesapparatuur, zelf de DSG-bak te resetten. Ook kunnen wij dit als specialist voor u doen. Dit lost het probleem mogelijk op. Zo niet, dan raden wij aan een afspraak te maken.

Oplossing: zelf de bak resetten met uw eigen apparatuur of bij Automatic Gear een afspraak voor maken

2. Ongewenste geluiden

DSG-transmissies uit het bouwjaar 2003 staan erom bekend dat ze nog wel eens ongewenste geluiden kunnen produceren. De oorzaken hiervan lopen uiteen. Zo kan geluid het gevolg zijn van op een verkeerd moment terugschakelen of, wat ernstiger, slijtage in de versnellingsbak. Laatstgenoemde is te herkennen aan een metaalachtig geluid en betekent dat onderdelen van de transmissie aan vervanging of revisie toe zijn. Is het geluid niet sterk aanwezig dan kan de olie verversen het probleem mogelijk oplossen, maar helpt dit niet, dan is het verstandig om een afspraak te maken bij een versnellingsbak specialist.

Oplossing: olie verversen of, als dit niet werkt, afspraak maken bij de specialist

3. Vertraging bij het schakelen

Een ander veelvoorkomend probleem met DSG-transmissies, met name die uit 2007, is dat de bak niet reageert bij opschakelen of juist te snel wil terugschakelen. Hier ligt het probleem vaak bij de software. Heeft u hier veel last van, dan is het verstandig om contact op te nemen met Automatic Gear. Als DSG-specialist weten we namelijk precies hoe we de software kunnen instellen om dit probleem te verhelpen.

Oplossing: neem contact op met Automatic Gear, dit is helaas niet iets wat u zelf gemakkelijk oplost

4. Schokken in lage versnellingen

De overgang van de eerste naar de tweede versnelling verloopt niet altijd even soepel. Dit is vaak het geval bij DSG-bakken met het bouwjaar 2007 en als het gaspedaal te snel en te diep wordt ingetrapt. Dit probleem kunt u dus gemakkelijk zelf aanpassen door uw rijstijl aan te passen. Lukt of werkt dit niet, dan kunt u altijd nog een afspraak bij ons te maken om een geschikte oplossing te vinden.

Oplossing: rijstijl aanpassen of transmissie laten aanpassen door specialist

Versnellingsbak revisie nodig in plaats van DSG koppeling vervangen?

In sommige gevallen kan een DSG-reparatie of zelfs een volledige revisie van de DSG-versnellingsbak nodig zijn om de problemen volledig te verhelpen. Dit kan nodig zijn als er meerdere componenten versleten of beschadigd zijn. Een revisie omvat het demonteren van de versnellingsbak, het inspecteren van alle onderdelen, het vervangen van defecte of versleten onderdelen, en het weer in elkaar zetten en testen van de versnellingsbak.

Neem contact met ons op bij DSG storing of problemen

Heeft u problemen met uw DSG-transmissie of denkt u dat er mogelijk een probleem is? Neem dan gerust contact met ons op. Wij zijn dé specialist in DSG-transmissies, hanteren lage tarieven, zijn eerlijk en transparant en halen uw auto bij u thuis op. Bereik ons op info@automaticgear.nl of +31 (0)6 46 41 09 63.

Bel ons direct!